🇹🇳 Mermez

 

600/700 gram lamsschouder 

300 g gedroogde kikkererwten, nacht geweekt

2 el olijfolie

1 ui, fijngesneden

5 teentjes knoflook

2 el tomatenpuree

1 tl harissa (meer naar smaak)

1 tl paprikapoeder

1 tl komijn

1 tl kerrie poeder

1 tl korianderpoeder

½ tl kurkuma

Zwarte peper en zout naar smaak

1 laurierblad

Handvol cherrytomaatjes of 1 trostomaat

 

Verhit olijfolie in een diepe pan en fruit de ui tot hij zacht wordt. Voeg het vlees in blokjes gebakken toe samen met de geperste knoflook en bak even mee tot ze rondom bruin zijn.

Voeg de paprikapoeder, kurkuma, komijn,koriander, kerrie en peper toe en laat de kruiden kort meebakken zodat de aroma’s vrijkomen. 

Roer de tomatenpuree en harissa erdoor tot alles een gelijkmatige kleur krijgt.

Voeg een klein beetje heet water toe dat het vlees bijna geheel onder water ligt.

Laat rustig pruttelen voor ongeveer een uur en voeg dan de geweekte kikkererwten toe tot ze zacht zijn en de saus begint in te dikken tot een romige mermez.

Voeg zout toe wanneer de kikkererwten bijna gaar zijn en proef of er meer kruiden nodig zijn.

 

Boter rijst

 

4 el roomboter

200 gram basmati rijst

50 gram vermicelli

Half blokje kippenbouillon

Zout

 

Spoel de rijst tot er helder water vanaf komt en laat dan een half uur weken.

Smelt 2 el roomboter in de pan en bak de vermicelli lichtjes aan. Voeg dan de uitgelekte rijst toe samen met water, bouillon en een beetje zout. Het water moet een vingerkootje boven de rijst uitsteken. Breng aan de kook op hoog vuur voeg dan de rest van de boter toe en doe het vuur op middelhoog en de deksel op de pan. Kook tot het water is verdampt. Dek dan de pan af met folie of een theedoek, sluit goed af met de deksel en laat op het allerlaagste vuur nog 10 minuten nastomen.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.