1 kilo kip kipkarbonade of drumsticks
2 citroenen
1 ui
3 teentjes knoflook
1 el xawaash (Somalische kruidenmix, zie hieronder)
Halve tl kaneel
Halve tl komijn
Halve tl korianderpoeder
Halve tl chilipoeder of meer naar smaak
1 tl zwarte peper
1 bouillonblokje (optioneel)
Zout naar smaak
3–4 el olie
Xawaash,
met deze mix gebruik je ook voor je rijst en dan hou je nog wat over voor een volgende keer.
1 el komijn
1 el korianderzaad
1 el zwarte peper
1 el kurkuma
1 el gemberpoeder
1 tl kaneel
1 tl kardemom
Verwijder het vel van de kip en was de kip met sap van een halve citroen en zout.
Wrijf in met kruiden met sap van een halve citroen, snijd de ui in halve ringen en pers de knoflook en voeg toe. Laat minstens 2 uur marineren.
Grill dan de kip op 200 graden voor ongeveer 40 minuten in de oven en draai ondertussen een keertje om.
Serveer de andere citroen in partjes naast de kip.
2 koppen basmatirijst
2 uien
1 tl xawaash
2 kardemompeulen
1 kaneelstokje
Zout
2 handjesvol rozijnen
2 el olie
Spoel de rijst tot het water helder is.
Doe een lepel olie in een kookpan en snijd 1 ui in halve ringen en bak deze aan tot ze lichtbruin worden. Voeg de xawaash toe samen met de kardemom en kaneel. Voeg dan de uitgelekte rijst toe en water toe tot een vingerkootje boven de rijst uitsteekt en voeg zout naar smaak toe. Doe de deksel op de pan en zet op middelhoog vuur tot het water is verdampt, doe dan het vuur heel laag en dek de rijst af met bakpapier en doe de deksel er strak op, laat nu minstens 10 minuten nastomen.
Doe de andere lepel olie in een koekepan en bruin hierin de andere ui in halve ringen. Zodra ze glazig beginnen te worden voeg dan de rozijnen toe en bak mee.
Serveer de rozijn en ui bovenop de rijst.
Reactie plaatsen
Reacties