
500 gram spaghetti
1 el Zonnebloemolie
1 grote ui
4 teentjes knoflook
0.25 tl trassie
1 tomaat
1 tl laos poeder
1 tl kentjoer
0.5 tl witte peper
2 maggieblokjes (dus 1 verpakking)
Bladgroente naar keuze, bv paksoi
Ongeveer 5 el ketjap manis
Ongeveer 5 el sojasaus
Kook de spaghetti volgens gebruiksaanwijzing en laat afkoelen.
Verwarm de zonnebloemolie in de pan en fruit het gesnipperde uitje in de olie aan. Voeg na een minuutje de geraspte knoflook met eventueel toe. Voeg dan na een minuutje de fijngesneden tomaat toe en de rest van de kruiden. Verpulver de bouillon. Snijd de bladgroente in reepjes en voeg toe. Roer even alles door en voeg dan de afgekoelde spaghetti toe en hussel er doorheen.
Voeg de soja en ketjap toe en hussel de spaghetti zodat alles gelijk bruin kleurt. Als het niet genoeg kleurt voeg je nog wat toe maar pas op het met zout en zoet gehalte van deze twee.
I ngrediënten voor de kip saté
600 gram kipdijfilet
2 tenen knoflook
2 sjalotjes
3 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel kecap asin
1 theelepel ketumbar (korianderpoeder)
1 theelepel djinten (komijnpoeder)
1 theelepel laos
1 theelepel gula jawa (palmsuiker)
1 eetlepel zonnebloemolie
satéprikkers, geweekt in water
Ingrediënten voor de satésaus
200 milliliter santan (kokosmelk)
150 gram pindakaas zonder toevoegingen
2 tenen knoflook
1 sjalot
2 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel sambal oelek
1 theelepel laos
1 theelepel sereh (citroengras), poeder of een stukje verse stengel
1 eetlepel gula jawa (palmsuiker)
Optioneel 1 theelepel tamarinde
zout naar smaak
eventueel wat water om te verdunnen
Was en snijd de kipdijfilet in blokjes van twee tot drie centimeter. Maak een marinade door de knoflook en sjalotten fijn te hakken en te mengen met ketjap manis, kecap asin, korianderpoeder, komijnpoeder, laos, palmsuiker en olie. Schep de kipblokjes erdoor en laat dit minstens een uur, liefst een nacht, marineren in de koelkast.
Voor de satésaus fruit je de gesnipperde sjalot en knoflook in wat olie tot ze glazig zijn. Voeg de laos, sereh en sambal toe en bak kort mee. Roer de pindakaas erdoor en schenk de kokosmelk erbij. Voeg ketjap manis, palmsuiker en eventueel tamarinde toe en laat zachtjes pruttelen tot de saus glad en romig is. Verdun indien nodig met wat water en breng op smaak met zout.
Rijg de kipblokjes aan satéprikkers en grill ze op houtskool, in een grillpan of onder de ovengrill tot ze gaar en licht gekarameliseerd zijn.
Reactie plaatsen
Reacties