🇪🇸 Paella

Paar el Olijfolie

2 stuks kippendij in reepjes gesneden

1 pak plakjes chorizo

Handvol grote garnalen met staart of met staart en kop

Handvol calamaris

Stuk of 12 mosselen

2 uien

3 teentjes knoflook

1 tomaat

1 tl peperpuree

1 El paprikapoeder

1 tl gerookte paprikapoeder 

Zout en peper

Paar safraandraadjes

1 liter kippenbouillon

Handjevol peterselie

1 citroen

500 gram paella rijst

1 paprika

Handvol bevroren doperwten

 

Belangrijk: 

we gaan de rijst niet roeren. Whatever u do niet roeren. Schud de pan als nodig is. Anders krijg je mushy rijst, willen we niet.

 

Maak je niet druk om de onderkant die hoogstwaarschijnlijk een beetje aanbakt, dit is juist het lekkerste van het gerecht.

 

 

In geval van bevroren zeevruchten:

Laat de bevroren zeevruchten ontdooien in de koelkast de avond van te voren.

Spoel deze dan eerst af onder koud water zodat niet geen vocht loslaten in de pan. 

Los de safraandraadjes op in de bouillon en zet even aan de kant.

Pak een grote pan, liefst een paellapan en anders volstaat een grote hapjespan ook.

Bak hierin in een scheutje olijfolie de kip even aan beide kanten kort aan.

Haal uit de pan. Bewaar de olie en het losgekomen vet van de kip in de pan.

Snijd de chorizo in reepjes en bak ook even aan in de zelfde pan en zet ook aan de kant.

Snipper de ui en pers de knoflook, doe samen in de pan en bak tot de ui glazig ziet. Voeg dan de fijngesneden tomaat, paprika en de peperpuree toe. Bak even een paar minuten mee. Doe de paprikapoeder erbij roer even goed door en voeg dan de liter bouillon toe met safraan en zout en peper.Breng aan de kook en doe dan de rijst, kip, peterselie en sap van een halve citroen erbij. Kook dit alles op middellang vuur met de deksel op de pan voor 5 minuten. Doe dan de chorizo en de in blokjes gesneden paprika erbij en kook verder voor 10 minuten. Kijk nu of je rijst al bijna gaar is of dat je nog vocht moet toevoegen omdat het droog staat, als er nog vocht nodig is doe dit dan in kleine beetjes. Voeg dan de zeevruchten toe en duw ze iets wat in de rijst. Voeg ook de doperwten toe die kan je gewoon bovenop laten leggen. Doe de deksel weer op de pan en kook door tot de rijst en de rest gaar is.

Garneer met peterselie en schijfjes citroen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.