πŸ‡ΊπŸ‡² Sea food boil

We beginnen met het onmisbare oldbay recept. Dit is echt een must, in nederland is hier wat lastiger aan te komen maar dit is een hele goeie copycat.

 

1 eetlepel selderijzout

1 eetlepel hete paprikapoeder

1 eetlepel gerookt paprikapoeder

1 1/2 theelepel mosterdpoeder

3/4 theelepel cayennepeper (ik gebruikte hier chipotle poeder 

1/2 theelepel gemalen zwarte peper

1/2 theelepel gemalen witte peper

1/4 theelepel gemalen laurierblaadjes 

1/8 theelepel gemalen kaneel

1/8 theelepel gemalen kruidnagel

 

Ook maken we een cajun mix , ook voor door de knoflookbotersaus.

 

 

1 eetlepel paprikapoeder

1 tl gerookte paprika poeder

1 theelepel zout

1 theelepel knoflookpoeder

1 theelepel gedroogde oregano

Halve tl theelepel gedroogde tijm

1/2 theelepel gemalen zwarte peper

1/2 theelepel uienpoeder

1/2 theelepel 

 

 

3 liter water

De old bay kruiden

De helft van de cajun kruiden

1 grote ui door de helft

2 tenen knoflook

1 grote citroen, in partjes gesneden (plus extra voor serveren)

300 gram chorizo in plakjes

450 gram rode krieltjes 

450 gram voorgekookte snow crab poten 

450–700 gram grote garnalen, schoongemaakt, met of zonder schaal

4 maïskolven door de helft

4 hardgekookte eieren 

 

Voor de knoflook-botersaus:

 

200 gram ongezouten boter

10 teentjes knoflook, fijngehakt of geperst

2 eetlepels versgeperst citroensap

De andere helft cajun kruiden

1 eetlepel verse peterselie

 

Breng in een grote soeppan het water aan de kook.

Voeg de Cajun-kruiden, Old Bay, ui, knoflook en citroenpartjes toe. Laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes koken zodat de smaken goed intrekken.

Doe de krieltjes erbij ( met schil en door de helft gesneden) en kook tot ze bijna gaar zijn, ongeveer 10 tot 12 minuten.

Voeg dan de maïskolven toe en laat dit nog zo’n 5 tot 7 minuten meekoken.

Voeg vervolgens de krabpoten en garnalen toe. Laat deze 3 tot 5 minuten meekoken, tot de garnalen roze zijn en de krab goed doorgewarmd is.

Voeg de hardgekookte eieren toe in de laatste 2 minuten om ze op te warmen.

Bak in een koekenpan de chorizo in een lepel boter of olie en voeg dan toe aan de rest. Gebruik de overige boter of olie om de knoflook boter saus in te maken.

 

Knoflook-botersaus maken

 

Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur.

Voeg de knoflook toe en bak deze kort (1 à 2 minuten) tot hij begint te geuren, maar niet bruin wordt.

Voeg het citroensap, peterselie, en cajun-kruiden en toe.

Laat de saus nog een paar minuten zachtjes sudderen en haal dan van het vuur.

 

Haal de zeevruchten uit de bouillon en serveer in een schaal (of op tafel voor de traditionele beleving). Ook de aardappels en mais en chorizo leg je in de schaal. Giet de knoflookboter eroverheen. Serveer met verse citroenpartjes en verse peterselie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.