
Voor het vlees
Een flinke scheut olijfolie
1 kilo kalfsvlees met bot
2 geraspte uien
2 teentjes knoflook
1 geraspte ontvelde tomaat
Half bosje koriander
Half bosje peterselie
1 el gemberpoeder
1 el kurkuma
1 el paprikapoeder
1 tl komijn
1 tl kurkuma
1 tl sambal, optioneel
1 el ras el hanout
Zout
Peper
Voor de groente
1 el olijfolie
2 grote winterpenen
1 courgette
1 witte kool
1 flespompoen
1 ui
1 teen knoflook
1 tl kurkuma
1 tl gemberpoeder
1 tl komijnpoeder
1 el ras el hanout
Zout en peper
Handvol verse peterselie en koriander
Kommetje kikkererwten
1 el boter
2 grote uien
2 Handjevol rozijnen
1 el honing
Halve tl kaneel
500 gram couscous
1 tl Zout
Zonnebloemolie
300 ml water
300 ml water
2 El smen of meer naar smaak, geklaarde boter of vervangen met roomboter indien je er niet van houdt.
Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, week deze dan een nacht van te voren in ruim water en kook daarna voor een uurtje op zacht vuur in gezouten water.
Bak het vlees even aan in een flinke scheut olijfolie in een grote soeppan, of nog beter in het onderste gedeelte van een couscous pan. Bak na een paar minuten de geraspte ui, knoflook en tomaat toe en bak 5 minuten mee. Voeg alle droge kruiden toe en de fijngesneden peterselie en koriander.
Voeg nu water toe zodat het vlees driekwart onderstaat. Laat nu minstens 1,5 zachtjes koken tot het vlees helemaal zacht is.
Als het vlees in de pan zit begin je met de couscous. Voeg zout toe en 2 El Zonnebloemolie aan de couscous in een teil. Maak de couscous los tussen je vingers, neem hier de tijd voor zodat je geen klontjes hebt.
Voeg nu 300 ml koud water toe. Roer door en laat de couscous hierin afgedekt wellen voor 15 minuten. Hierna maak je de couscous weer los tussen je handen en breng aan de stoom voor 30 minuten. Haal dan uit de pan en voeg weer 300 ml koud water toe. Laat staan en maak weer los tussen je vingers en stoom weer voor 30 minuten. Doe nu hier de smen bij en wrijf er goed doorheen.
Zodra het vlees ongeveer drie kwartier in de pan zit begin dan met de groente. Snijd en schil de groente in lange evenredige stukken. De courgette schil je half om half.
Doe olijfolie in een grote soeppan en snijd de ui en knoflook grof en bak even aan. Voeg dan alle kruiden toe en de groente. De courgette doe ik persoonlijk als laatst want deze heeft minder gaartijd nodig dan de rest. Voeg daarbij ook de gekookte kikkererwten.
Week de rozijnen een paar minuten in warm water en knijp uit
Snijd de uien in ringetjes. Smelt boter in een ander pannetje en bak hierin de uien zacht op middelhoog vuur voor zo een 10 minuten. Houdt in de gaten dat het niet verbrand. Voeg dan de rozijnen en honing toe en bak nog een paar minuten mee.
Serveer de couscous op een schaal. Leg de groente rondom en het vlees on top. Rozijntjes en uien erbij en de jus van het vlees all over.
Vergeet niet de Karnemelk.
Reactie plaatsen
Reacties