πŸ‡ΈπŸ‡· Bara met kip kerrie en mango chutney

Bara

250 gram zelfrijzend bakmeel

100 gram oerdi, gebroken zwarte spliterwten.

Deze moeten een avond van te voren geweekt worden in water en daarna vermaald. Je kan ook urdimeel kopen dan hoef je niet te weken en gebruik je minder zelfrijzend bakmeel.

 

1 tl gist

3 teentjes knoflook

1 tl komijn

1 tl kerrie masala

1 tl zout

Handjevol in reepjes gesneden taierblad of spinazie

Ongeveer 200ml lauw water

Halve liter zonnebloemolie

 

Pers de knoflook. Mix dan alle bovenstaande ingrediënten (behalve de olie) door elkaar en kneed het geheel tot een bal. Kneed zeker voor 10 minuten. Voeg water gedeeltelijk t

Leg de deegbal in een met olie licht ingevette kom en dek af. Zet weg voor zeker 2 uurtjes. Het deeg moet niet te plakkerig zijn maar zeker niet te droog. Het moet vormbaar zijn.

Als het deeg voor 2 uurtjes gerezen is verwarm je de olie in een pan en ga je beginnen met afbakken.

Vet je handen lichtjes in met olie om het vormen van de bara te vergemakkelijken.

Pak een bolletje van het deeg af en druk plat tussen je handen, maak een gaatje in het midden door met je nagel het deeg stuk te maken. Leg dan in de pan om af te bakken. Je kan er ongeveer 4 stuks tegelijk bakken. Zet het vuur niet te hoog want dan worden ze te snel bruin zonder dat de binnenkant gaar is.

Een bara is het lekkerst als hij net uit de pan komt maar om het later op de dag nog te kunnen nuttigen kan je het beste even opwarmen in de magnetron in een zakje. Zo worden ze weer zacht.

 

Mangochutney

1 El zonnebloemolie

Stukje gember van 1 cm

2 teentjes knoflook

Een halve chilipeper of 0.5 tl poedervorm

1 tl korianderpoeder

0.5 tl kurkuma

0.5 tl komijn

1 kruidnagel

1 kardemom

Snufje kaneel

Snufje zout

3 rijpe mango's

50 gram suiker

30 ml azijn

Optioneel : een stukje madame jeanette

Snijd de mango's in stukken. Snijd de knoflook, peper en gember zeer fijn. Bak dan de knoflook, peper en gember even aan in een et olie. Voeg dan de overige kruiden toe en bak voor een minuutje mee tijdens het roeren. Voeg nu de mango's, suiker en azijn toe en zet het vuur laag. Laat dit ongeveer een kwartier pruttelen.

Hierna blend je grof even met de staafmixer het geheel.

 

Kip kerrie

1 El olie

200 gram kipdij

1 uitje

2 teentjes knoflook

1 El kerrie masala

1 tl komijn

1 El ketchup

1 maggieblok

1 tl witte peper

Optioneel 1 madame jeanette

5 El water

Snijd de ui en knoflook fijn en fruit even aan in de olie. Snijd de kip in kleine blokjes en bak mee tot aan beide kanten bruin is. Voeg de komijn en masala toe en roer het even goed samen. Verkruimel met maggieblokje en voeg dan de ketchup, witte peper en het maggieblokje toe in de pan. Roer door. Voeg de madame jeanette toe en het water. Laat het even pruttelen tot de saus is ingedikt en de kip gaar is. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.